Päihdepaneelissa olivat vastaamassa työkkäristä, sosiaalitoimesta, rikosseuraamuskeskuksesta ja a-klinikalta henkilöitä. Tilaisuus oli hyvin mielenkiintoinen ja oli hyvä että olin itse paikalla kuulemassa asiat, avasi silmiä määrättyihin asioihin.

Päällimmäisenä jäi mieleen lastensuojelu..tai siis pitäisiköhän siinäkin jo muuttaa termiä toiseen, kun tuntuu ettei siinä lapsen etua tavoitellakaan. Enhän mä mitään psykologin tutkintoa ole käynyt tai muutakaan alaa vastaavaa mutta tuntuu kummalta muutamat asiat..Kummastuttaa yhtälö että Uudessakaupungissa ON lasten suojeluasiat kunnossa, näin vastattiin kun kysyttiin..kuitenkin puolentoista tunnin aikana kävi ilmi että tarvittaisiin lisää työntekijöitä ja tukiperheitä..hmm..jos tarvitaan jotain noinkin isoa asiaa lisää niin onko asiat kunnossa?

Kun kysyttiin että mihin pitää ilmoittaa jos tietää että lapsi on päihtyneiden/huumaantuneiden vanhempien kanssa keskenään..vastaus oli että sosiaaliviranomaisille.ok. Entä jos se tapahtuu illalla/viikonloppuna? no, sosiaaliviranomainen ei ole silloin tavoitettavissa että sitten päivystävään sosiaalihuoltoon Turkuun tai poliisille numeroon 112. Hyvä että näin, mutta tiedänpä asian viime kesältä kun tapahtui tämänlainen tapaus että nuori lapsi hoiti vanhempansa ravintolasta(jossa siis oli heidän kanssaan)kotiin, vanhemmat ympärjuovuksissa..kun tästä oli eräs henkilö tehnyt ilmoituksen, pompoteltiin edes takas mutta "oikeaa paikkaa" ei löytynyt ja käskettiin ottaa sitten maanantaina yhteyttä..niin, siellä se sitten hoiti ne vanhempansa"suojeltuna" ja maanantaina tapaus oli jo ohi. Turha sitä on enää mennä kyselemään, ei tuollaisia myönnetä ja jos mennään katsomaan sovitusti niin johan ne tavarat sieltä on siivottu ja ollaan suunnilleen selvänä. Ei tuo arkikuvaa esiin. Ja naapurilleni siinä kuiskasin että mahdollisesti siinä lapsetkin hakataan hiljaiseksi.Tämä kyseinen lapsi oli onneksi "jo " yli 5-vuotias, eli siis täysin kykenevä huolehtimaan itsestää yön yli ja siinä sivussa myös vanhempansa(?)..mutta mitä jos samassa tilanteessa olisi vaikka kaksi alle 3 vuotiasta?

Ja niin ympäripyöreitä vastauksia tuli että en tiedä edelleenkään että mikä sen lapsen paras nyt olisi, jäädä humalaisten vanhempien kanssa pelokkaana, mennä lastenkotiin useiden kymmenien kilometrien päähän, vai johonkin tukiperheeseen omaan kotikaupunkiin..ai niin, tukiperheitä ei Ukissa ole riittävästi ja ne tarvitsevat koulutuksen, mikä maksaa, ja siksi niitä ei ilmeisesti tähän hätään voida kouluttaa. Mutta jos on hätä, sekä lapsella että sosiaaliviranomaisilla, nin eikö oikeasti sitä turvatonta kotioloa tai lastennkotia mukavampi vaihtoehto olisi sellainen tavallinen perhe joka haluaa hyvän hyvyyttään auttaa hädässä olevaa pienokaista..kunhan selvitetään että perhe on kykenevä siihen, ettei ole omia ongelmia, mutta ei kai se hemmetin koulutus taa sitä että se yhden-kahden yön hoiva olisi jotenkin parempaa?

Hyvää työtä lastenhuolto tekee, sitä ei käy kieltäminen, ja tässäkin tapauksessa se on varmaan raha mikä eniten määrää, ei varmasti ne työntekijätkään, tai kukaan, halua että kukaan lapsi kärsii. Mutta rahaa menee sittenkin jos tällaiset asiat jäävät junnaamaan, perhe ei saa apua ja ehkä päätyy huostaanottoon ja useisiin psykiatrisiin hoitoihin.

Sulattelen tässä nyt asiaa, nyt alkaa kiihdyttää kun ajattelenkin niitä pelokkaita lapsia jotka vain odottavat sitä lämmintä turvallista syliä ja lempeää katsetta ja hymyä, ei tutkintotodistusta..

Ihanasti puhui sosiaalihuollon projektipäällikkö. Kysyin häneltä että minkälaisista asioista voi päätellä jonkun henkilön huumeiden käytön. Hän kertoi painokkaasti ettei saa arvostella ketään kaupungilla kulkevaa pelkästään ulkonäön perusteella sillä siinä voi olla muita syitä, sairaus, lääkitys tai vamma, mikä aiheuttaa poikkeavaa käytöstä tai liikkumista. Tämä oli tärkeä pointti, sillä näin varmasti tapahtuu. Itse tarkensin sitten että tarkoitin esim läheisen, tutun, ehkä oman lapsen, huumeiden käytön. Siihen sitten tuli muutama neuvo mutta eipä siihenkään edes ole täsmentävää vastausta, muutaman asian hän listasi mutta kuten sanoikin, ne saattavat kaikki olla myös ihan normaaleja murrosikään kuuluvia käytöksiä. Eli vaikeaa on nykymaailma. Ennen sentään hajusta ja puheesta sai selvän oltiinko sitä naukkailtu green limea tai koskenkorvaa kaupungilla.

Harmisemme kuultiin että myös Uudessakaupungista löytyy alakouluikäisiä alkoholin käyttäjiä..

Paneelin työntekijät tekevät arvokasta työtä ja tämän paneelin järjestäjät(a-klinikka, a-kilta ja raittusseura kasvi)hienon työn järjestäessään tällaisen tilaisuuden vapaaseen kyselyyn. Oli tosi harmi että paikalla oli kuitenkin aika vähän porukkaa, sillä tämä tietoisku olisi ollut varmasti osuva ihan kaikille. Mutta kiitos järjestäjille, kiitos osallistujille, kiitos kaikille jotka ovat osana mitä tahansa tahoa joka yrittää auttaa päihdeongelmaisia, ja niitä jotka ovat liki heitä.

Jaksamista ja tsemppiä kaikille jotka ovat sillä polulla, että haluavat irti ja normaaliin elämään, toivon hartaasti että siinä onnistutte!!!!!!