Tällainen tulee mieleeni kun pitää korvia auki ihmisten keskuudessa.

Kannatan kyllä tasa-arvoa ja pidän ilmaisista asioista mutta tiedostan että täydellistä tasa-arvoa ei tule koskaan olemaan, ja että joistain palveluista vaan pitää maksaa.

Tasa-arvoa on se että sukupuolesta, siviilisäädystä tai vaikka ihonväristä huolimatta pystyy esimerkiksi etenemään urallaan TAITOJENSA mukaan, ei sen, että on jotain määrättyä"lajia tai rotua".  Tai että kaikki pystyvät hakemaan ja hakeutumaan työpaikkaan tai koulutuksiin oli ihminen minkälainen tahansa.

Mutta tasa-arvona ei voida pitää sitä, että kaikkien olisi päästävä hienoihin töihin, kaikkien on saatava sama palkka tai kaikkien maksettava sama määrä veroa.

Olisiko se tasa-arvoista että itse teet enemmän ja vastuullisempia töitä kuin työkaverisi mutta tasa-arvon nimissä teille maksettaisiin sama palkka? Tai että olet selkeästi oikein koulutettu ja pätevä johonkin työpaikkaan, mihin on siis voinut hakeutua kuka vaan, mutta valinta osuisikin sellaiseen joka ei osaa sitä hommaa ollenkaan eikä ole koulutettu ? Kyllä pitää hyväksyä tosi-asiat että riippumatta iästä, sukupuolesta tai rodusta, TAIDOT ne on mitkä ratkaisee, ei se sukupuoli.

Kannatan toki tasa-arvoa, ja sitä, että jos tehdään samaa tai samanarvoista työtä, siitä sama palkka, on sitten nainen tai mies. Mutta en voi käsittää sitä että kaikille on taattava kaikki sama.

Vastasin eilen puolueeni nuorten teesilyselyyn enkä valitettavasti voi olla samaa mieltä siitä ettei opintolainaa kuuluisi ottaa, tai siis joutua ottamaan, vaan että yhteiskunnan pitäisi taata KAIKKI koulutus täysin maksuttomasti. Olisihan se äkkiseltään hyvän kuuloista.

Peruskoulututs pitää ehdottomasti olla täysin maksutonta ruokailuineen ja oppikirjoineen, mutta kun mennään korkeakoulutasolle, niin kyllä siellä sitten voi jo esimerkiksi kirjansa itse maksaa. Jos kaikki mahdollinen koulutus olisi maksutonta, saattaisi tulla eteen suurempana ongelmana se, että on (liian) korkeasti koulutettuja henkilöitä työttöminä mutta perusduunareiden töissä olisi työvoimapula. Korkeakoulutetut kun eivät välttämättä tahdo näihin (tärkeisiin)perustöihin kuten siivoamiseen, kaupan kassahenkilöksi, roska-auton kuljettamiseen tai vaikka lehdenjakoon, jotka kuitenkin on tehtävä ja joidenka puuttumisen huomaisi joka kansalainen hyvinkin pian. Ja toisaalta tämä saattaisi lisätä näitä ikuisuusopiskelijoita kun olisi niin ”hyvä olla” opiskelija. Tällä ei ainakaan työurat pitenisi.

Työuriin saataisiin pituutta lisää kun opintotuki olisi sen verran suuri että opiskelijoiden ei tarvitsisi paahtaa töissä kaikkia iltoja, vaan voisvat keskittyä opiskelemaan ja sitä kautta valmistumaan aiemmin ja siis siirtymään työelämään nopeammin. Työuria ei pidennetä lasten koulunkäynnin aikaistamisella tai eläkeiän nostolla.

Toinen asia mikä ei ihan täysin vakuuta minua, on se, että työharjoittelusta pitäisi maksaa täysi palkka. Jos opiskelija on jo niin pitkällä että todella tekee työtä itsenäisesti niin sitten tietysti, siinä ei ole mitään kummastelemista. Mutta sitten on näitä jotka tarvitsevat vierelleen opastajan.Joko siksi että ovat ensimmäisiä kertoja harjoittelussa, eivät he osaa, eikä sitä voida heiltä odottaakaan että teksiivät työnsä yksin, hehän ovat siellä HARJOITTELEMASSA. Jos tilaat kotiisi siivojaan, mutta siivoat silti vieressä itse ja opastat, maksatko täyden palkan? Jos varaat lastenhoitajan mutta hoidat silti lasta itse, maksatko täyden palkan? Minusta on hienoa että opiskeluun kuuluu työharjoittelu ja että työnantajat ottavat opiskelijoita työharjoitteluun, se itsessäänkään ei ole itsestäänselvyys ja on hieno lisä opiskelussa.