Olen törmännyt usein kysymykseen ”Miksi kuulua ammattiliittoon?” ja myös valitettavasti kuullut liian usein että ”kun liitto ei tee mitään”. Oma kokemukseni on kyllä täysin päinvastainen, enkä jostain syystä ole koskaan kyseenalaistanut liiton liittymistäkään. Toki joissain työpaikoissa ja liitoissa täytyy olla itse enemmän aktiivinen kun taas toisessa työpaikassa liput, laput, tiedotteet ja muut tuodaan työpöydälle tai mikä parasta, suoraan käteen. Itsekin lähdin aikanaan työurani alussa ”tunne liittosi-tiedä oikeutesi”-kurssille kehotuksesta ja sieltä sain niin paljon tietoa että osasin vaatiakin itselleni työpaikalla sitä oikeutta. Ja kun oikeutta vaatiessani minulle sanottiin, että ne asiat eivät kuulu minulle vaan luottamusmiehelle, asetuin heti seuraavissa luottamusmiesvaaleissa ehdolle ja tulin valituksi. Päivääkään en ole katunut.

Aika pian luottamusmiesurani alettua lähdinkin kouluttautumaan. Useita kursseja tuli käytyä luottamusmiehen perusasioista työoikeusasioihin asti. Työnantaja oli hyvin myötämielinen kursseja kohtaan ja niin luulisi joka paikassa olevan. Tietävä luottamusmieshän on vain etu työnantajalle. Ei ole kenenkään edun mukaista rikkoa tehtyjä sopimuksia. Ay-aktiivina toiminen on tuonut minulle roppakaupalla kokemusta.

Olen toiminut Lounais-Suomen edustajana liittomme nuorisovaliokunnassa, ollut mukana järjestämässä useita tilaisuuksia ja nuorisokursseja sekä itse osallistunut vapaa-ajanrientoihin. Yksi suurimmista mahdollisuuksista oli päästä seuraamaan SAK:n edustajakokousta viime kerralla. Puhumattakaan kaikista ystävistä, tuttavista ja yhteistyökumppaneista ympäri Suomen.

Ammattiliitto neuvottelee parhaimmat työehdot alallesi eli työehtosopimuksen (TES). Ammattiliitot kouluttavat luottamusmiehen puolustamaan oikeuksiasi työpaikalle, saat työttömyysturvan, oikeusturvan sekä useita etuja ja alennuksia eri tapahtumiin tai vaikka jostain asemilta halvemmalla bensiiniä kuin järjestäytymätön kaverisi. Liitot järjestävät kursseja myös ei-aktiiveille ja sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Selvitä heti omalta luottamusmieheltäsi, että missä sinun TES on näkyvillä ja mitä etuuksia liittoonne kuuluu. Ammattiliitto on osa ammattiyhdistysliikettä (ay) ja yksittäinen työntekijä on osa ammattiliittoa. Jotta työnantaja ei pääse nokittamaan työntekijöitä, on tärkeää pitää ammattiliitot toimivina. Siihen tarvitaan jokaista työntekijää. Älä jää miettimään, että ei minulla tai minun äänelläni ole mitään väliä - sillä on! Sama pätee myös tuleviin eduskuntavaaleihin. Äänestämällä voit vaikuttaa kuka ajaa sinun etujasi valtion tasolla. Äänestämättä jättäminen on huono mielenosoitus, liian hiljainen. Osoita mieltäsi avoimesti ja kuuluvasti. Jos et itse sitä tee, äänestä hiljaisesti se ääni eduskuntaan. 

Jo yksi ääni nostaa volyymia. Käytä ääntäsi, minäkin käytän!

Sanna Lovén
valtuutettu (vas)
kansanedustaja-ehdokas

 

(julkaistu Uudenkaupungin sanomissa 8.2.2011)