Joidenkin mielestä vuokratyö on sama kuin orjatyö.

Itselläni on tällä haavaa kokemusta asiasta ainoastaan parin viikon kokemuksella, mutta jaan tässä muutaman mietteen siitä.

Itse ilmoittauduin paikalliseen vuokratyövälitysfirmaan siksi jotta saisin jotain pientä lisäansiota tämän kotihoidontuen lisäksi. Sen lisäksi ajattelin että tämähän on enemmän kuin hieno tapa tutustua myös muun alan kuin oman, töihin ja saada sitä kautta taas lisää kokemuspohjaa. Reippaana tyttönä täytin netissä lomakkeen ja seuraavana viikkona olin henkilökohtaisessa tapaamisessa jo.

Siellä kartoitettiin tilanne ja se, kuinka usein ja mitä työtä on halukas tekemään. Kerroin tilanteeni ja sen että haluan töitä n kerran viikossa, riippuen miehen työvuoroista että miten pääsen. Työnkuvaa en maininnut,itse asiassa sanoin että menen mielelläni koittamaan melkein työtä kuin työtä. Ainoastaan muutama työpaikka oli mitä erikseen ilmoitin että mitä EN halua tehdä.

Siitä ei mennyt kuin viikko kun jo olin aamuvuoron töissä eräässä paikallisessa tehtaassa. Työ oli hyvin erinlaista mihin olin tottunut. Olen varmaan aina tehnyt fyysistä työtä, ja paljon ulkoilmassa, satoi tai paistoi, paahtoi tai pakasti. Työ tässä tehtaassa oli hyvin kevyttä, lämmintä sisätyötä. Jo nyt huomasin selviä piirteitä mistä työssäni pidän ja mitä taas työltäni en halua.

Toista kautta olen menossa nyt tuote-esittelijän töihin tulevan viikon keskiviikkona. Taas hyvin erinlainen työ mitä olen tehnyt. Tätä työtä on tarkoitus jatkaa pidemmän aikaa aina aika ajoin. Kiitos isovanhemmille jotka ovat ihanana tukiverkostona jotta työvuorot onnistuvat kun niissä oma ja miehen työvuorot menvät päällekäin, tosin vain sen kerran viikossa.

Omalla kohdallani voin kyllä suositella vuokratyötä ihan vaikka lisäansioiden hankkmiseen, joko opiskelun, kotihoidon tai vaikka toisen työn lisäksi jos niin tahtoo. Mutta vuokratyöpaikoilla pitää kyllä suhtautua vuokratyöntekijöihin normaaleina työntekijöinä ja antaa heille sen arvoinen kunnioitus. Kukaan työntekijä ei halua joutua seisomaan jonkun "pikkuryhmän" vieressä "hoomoilasena", ilman että häneen edes katsotaan, saatikka tervehditään. Näin kävi minulle ja voin kertoa että tästä jos mistä sain itse eväitä taas lisää kun joskus taas itse opastan uusia työntekijöitä, tiedän hyvin mitä EI kuulu tehdä. Tosin itse en kyllä oamsta mielestäni ole koskaan ollut niin huomioimatta ketään, saatikka uutta työntekijää. Oman suulauden ja ronskin huumorin avulla tuostakin selviittin ja seuraava opastaja oli ihana ihminen mutta ujompi olisi saattanut lannistua kyllä kovasti.

Toinen huomiotava juttu on kyllä se, että myös vuokratyöntekijöllä on velvollisuuksien lisäksi oikeudet, ja ne saattaa jäädä kertomatta ja varsinkin uudet työntekijät saattavat hyvinkin uskoa aika häikäilemättömiäkin "sääntöjä". Oletettavasti työpaikalla on luottamusmies, ja vaikka työntekijä ei kuuluisikaan juuri tuon työn alaiseen liittoon, niinkuin vuokratyössä varmaan on usein, olisi hirmu kohteliasta käydä mahdollisuuksien mukaan moikkaamassa uutta työntekijää ekalla kerralla ja kertoa mitä hänelle kuuluu ja minkälaisista tauoista ja työajosta pidetään kiinni. Olen kuullut että on käytetty hyväksi tietämättömyyttä..

Mielestäni mahtava tapa saada ulottuvuuksia eri aloilta ja työpaikoilta.Toivottavasti epämääräiset vuokratyötä välittävät firmat eivät pilaa "kunnialisten" vuokratyöfirmojen mainetta.