Nyt vietämme valtakunnallista päihdeviikkoa. Joskus aiemmin on kuulemma vietetty raittiusviikkoa, että miten tämän kertoman nyt haluaa nähdä että kumpi osuvampi..

Itse ajattelen että tämä päihdeviikko on todellisempi ja osuvampi nimi. Silloin on hyvä enemmissämäärin saada ihmisiä ajattelemaan omaa, läheisten tai yleensä kansan päihdekäyttäytymistä. Lasten ei kuulu eikä tarvitse nähdä päihtyneitä. He eivät ymmärrä miksi ihmisen käyttäytyminen muuttuu "aikusten kerhojuoman"nauttimisen jälkeen, ja se pelottaa häntä. Pienen lapsen pelkoja pitäisi ollla ne hiivatin olemattomat möröt sängyn alla tai vaikka sarjakuva tai elokuvassa nähty nallekarhu jota melkein pisti ampiainen.. heidän ei tarvitse tietää että on pelättävä päihtyneitä aikuisia jotka eivät kontrolloi tekemisiään, tai huutavat pelottavasti..heidän ei tarvitse joutua miettimään että mihin piioudun yöllä, kun kuulee kauppareissun jälkeen sen "tutun kilinän"..

Lapsilla on oikeus päihteettömään lapsuuteen, ja me aikuset olemme ainoat jotka voimme sitä tarjota.Pieni lapsi ei pysty itse vaihtamaan seuraa kun aikuiset nauttivat esim alkoholia. Aikuisena meidän on ymmärrettävä, että ne promillet ON JÄTETTÄVÄ NAUTTIMATTA jos lapsella ei ole läsnä edes yhtä turvallista ja tuttua SELVÄÄ aikuista mukana. Ymmärrän kyllä, vaikka itse olenkin absolutisti, että alkoholi kuuluu aikuisten illanviettoihin ja rientoihin. Ei sitä kukaan kiellä ja osa ihmisistä on jopa aikuisen(minun) silmissä hauskempiakin sen siiderin kera, mutta silloin hoidetaan niin että lapsella on turvallinen olo ja hoitopaikka.

 

Ollaan vahvoja ja rohkeita aikusia, ja yritetään tehdä kaikkemme että lapsuus kuluisi vähimmissä määrissä viinan kanssa pelaten. Kiitos.

 

Huomenna 10.11.2010 on Uudenkaupungin viikaisten koulun auditoriassa päihdepaneeli(15 alkaen) jossa alan ihmisiä on vastaamassa päihteisiin liittyviin kysymyksiin, ovet ovat avoinna kaikille!